Linsgryta med curry och lime!
Linser för mig är lite av samma egenskap som kött, det går att göra biffar, soppor, grytor, ha i sallader, JA ALLT!
Nu börjar hösttiden närma sig och då nalkas det grytor (om inte någon är som mig som kan äta grytor året runt...). Här ett recept på en linsgryta där Ni inte får vara rädd för att krydda!!

4 portioner
Ingredienser
2 dl torkade röda linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal olek
2 tsk tomatpuré
400 ml kokosmjölk
½ Lime
ca ½ msk curry
1 grönsaksbuljong tärning+ 5 dl vatten
Spiskummin
Cayennepeppar
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning
Till servering
Ris alternativ quinoa
Broccoli (jag har använt mig av frysta)
Cocktailtomarer
Gör såhär:
1. Måtta vatten i en kastrull och lägg i buljongtärningen. Låt det koka upp och ställ kastrullen åt sidan.
2. Skala och hacka löken. Skala vitlöksklyftorna.
3. Fräs löken mjuk tillsammans med olja och sambal olek i en grytvänlig panna eller stekgryta. Riv eller pressa ner vitlökarna, tillsätt tomatpuré och curry och fräs i ca 2 min till.
4.Tillsätt sedan kokosmjölk, buljong och linser i grytan, koka upp och låt det sedan skjuda under lock i ca 10 min. (För er som inte är vana med att laga mat med linser så kan 2 dl se lite ut, men jag LOVAR att det kommer svälla under skjudningen). Rör om då och då och linserna är färdigkokta när de är mjuka
5. Koka ris enligt anvisningar och koka även broccoli. Skiva tomaterna.
6. Smaksätt linsgrytan med spiskummin, cayennepeppar, svartpeppar, salt och lime och var inte rädd för att krydda!
7. När broccolin är färdig kokta och grytan är klar, vänder Du ner broccolin ner i grytan. Servera detta med riset och tomater
Tips! Om Ni är som mig som gör gärna matlådor så tycker jag att den här rätten är perfekt att göra matlådor på och ta med sig till jobbet och/eller skolan för Er som studerar :)
Smaklig måltid!
// God Veganmat